Een nieuwe heup kan de levenskwaliteit van de nieuwe eigenaar enorm verbeteren

 

De kunst heupen, de ingreep, de pijnstilling, de nabehandeling:

In alle facetten is veel verbeterd sinds de tijd van mijn opleiding in het OLVG ziekenhuis te Amsterdam.  

 

De kunst heupen zelf zijn sterk verbeterd

Je kunt zeggen dat, mede door het landelijke registratie van orthopedische implantaten (LROI), in Nederland geen slechte heupen meer geplaatst worden. In deze registers kun je de beste heup uitkiezen, dwz de heup met het laagste percentage re-operaties (“De wegenwacht weet ook wat goede auto’s zijn”).  En dat is precies wat we doen, we plaatsen de beste heup uit dit register, de Corail - Pinnacle.

Wat niet is veranderd: mensen denken dat ze 'te jong' zijn voor een nieuwe heup

De verhalen dat mensen "te jong zijn voor een nieuwe heup" omdat deze heup maar 10 -15 jaar zou meegaan zijn achterhaald. Ze stammen nl. uit de tijd dat de nieuwe heup een metalen kop had die in een kom van plastic draaide. Het harde metaal van de kop slijt dan het zachte plastic van de kom weg. De slijtdeeltjes die hierbij  ontstaan kunnen het bot aantasten  zodat de kunstheup los komt te zitten in het bot met pijn als gevolg

Maar met  gebruik van keramiek heupkoppen en heupkommen van sterk verbeterd polyethyleen (cross-link) of keramiek is dit verhaal nu achterhaald. 

 

Metalen koppen voor een nieuwe heup gebruiken we al heel lang niet meer

Sinds meer dan  20 jaar plaats ik heupen met een keramiek kop en kom. Van de duizenden heupen die ik met dit systeem heb geplaatst heb ik er nog niet één terug gezien met slijtage. Belangrijker is dat de Franse chirurgen die al 40 jaar of langer dit systeem gebruiken dezelfde ervaring hebben. Het lijkt er dus sterk op dat een keramiek heup langer mee kan gaan dan de nieuwe eigenaar. En onderzoeken die de slijtvastheid van een moderne heup testen steunen dit.  Naast heupen met een keramiek kop en kom gebruiken we ook de combinatie van keramiek kop en cross-linked polyethyleen, dit heeft een veel betere slijtvastheid dan de oude typen polyethyleen. 

keramiek: zijn er ook nadelen?

Een klein percentage mensen met een keramiek heup (keramiek kop en kom ) ontwikkelt  een 'squeak' in de jaren na de operatie.  Dit is een piep die soms optreedt bij voorover bukken na zitten.  Bij het lopen hierna verdwijnt de piep. Dit fenomeen is niet schadelijk of ernstig, wel merkwaardig. Het heeft te maken met het op dat moment onvoldoende gesmeerd zijn van het gewricht. Ieder gewricht wordt namelijk gesmeerd door gewrichtsvocht dat door het gewrichtskapsel wordt gemaakt, ook in een nieuwe heup.

 

 

De beste heup moet je er op de beste manier in zetten: de voorste benadering

Orthopedie is anatomie en een portie gezond verstand.

De meest anatomische manier om de heup te benaderen is de voorste benadering.

De heupkop en heupkom wijzen allebei naar voren;  de kortste route naar de heup is dan ook van voren. De voorste benadering is de oudst beschreven chirurgische benadering van de heup (1883). Deze beschrijving dateert daarmee uit de tijd dat er nog geen goede pijnstilling bestond voor operaties.

De heup ligt achter een dik pak spieren die al hard moeten werken bij gewone dingen zoals lopen. De middelste bilspier (m. gluteus medius), bijvoorbeeld, moet met iedere stap die we lopen al een kracht van 2x het lichaamsgewicht zetten om het bekken boven de heup te stabiliseren. Zie deze spier als de motor van de heup:  het is essentieel dat deze motor ook voor de nieuwe heup zijn werk goed kan doen. Dit betekent concreet dat je zo'n spier niet moet losmaken van het bot, terughechten van pezen is met de grote krachten rond de heup niet betrouwbaar genoeg.

 

Sinds 2006 plaats ik heupen via de voorste benadering.

Dit betekent voor mij dat ik een betere operatie kan doen met meer controle over het eindresultaat, en voor de patient minder pijn  na de ingreep.