Weer thuis na de ingreep / follow-up momenten
5e dag na de ingreep: de verpleegkundige belt u
2 weken na de ingreep: de verpleegkundige ziet u voor wondcontrole
(De Röntgenfoto van uw nieuwe heup is al gemaakt tijdens de opname, en hoeft bij deze controles niet herhaald te worden)
Wij zien elkaar 2 -3 maanden na de ingreep
Altijd geldt dat deze consulten telefonisch kunnen of op de kliniek, wat voor u het beste werkt.
consult na 2 weken
Hechtingen zitten 'in' de huid en hoeven dus niet verwijderd te worden
Rontgen controle foto is al tijdens de opname gemaakt en beoordeeld
De verpleegkundige beantwoordt uw vragen en bekijkt het litteken
Als u verder weg woont of liever thuis wat fietst op de hometrainer: dit consult kan ook telefonisch
consult na 2 -3 maanden: de heup is nog aan het genezen
Dit kun je zien aan de kleur van het huidlitteken.
Dit is nog roze of paarsig verkleurd. Dit betekent dat 'in de diepte' de wond ook nog aan het genezen is (dit gaat immers met dezelfde biochemie).
Concreet voorbeeld: het kapsel rond de heup is vóór de operatie (in een heup met artrose) vaak sterk verdikt. In een normale heup (zonder artrose) is het heupkapsel 1- 2 mm dik. Dit is anders als er vergevorderde artrose is, dan kan het heup kapsel bijna een centimeter dik zijn. Dit verklaart deels ook waarom een heup met artrose stug wordt in zijn bewegingen. Ná de heupvervanging wordt dit kapsel geleidelijk weer dunner en hiermee soepeler. Maar dit is een proces van maanden, niet weken.
pijn aan de buitenkant vd heup
'trochanterpijn'
Ander voorbeeld: de spieren rond de heup. Bij gewoon lopen leveren de bilspieren aan de zijkant van de heup (gluteus medius of middelste bilspier) een kracht van 2x het lichaamsgewicht. Dit is om het bekken te stabiliseren boven het standbeen. Voor het heupgewricht betekent dit dat de belasting 3 x het lichaamsgewicht wordt. Dit veroorzaakt pijn in een artrose heup!
Met fietsen is de belasting van het gewricht veel en veel lager. Dit is de reden dat mensen met heup artrose ons altijd vertellen dat ze veel liever de fiets pakken dan lopen.
Mensen met heup artrose proberen 'om hun pijn heen te lopen', ze proberen simpelweg de krachten op het gewricht te verminderen. Dit verklaart aanpassingen in het spiergebruik en looppatroon bij heup artrose, compensatie gedrag voor de pijn is dat.
Ná de heupvervanging kunnen de heupspieren hun werk weer gaan doen, maar dit is een proces van maanden, niet weken. Sterker nog, we zien vaak dat mensen met een nieuwe heup de eerste weken vaak pijnvrij lopen, maar als ze wat meer op gang komen, na circa 2 maanden last / gevoeligheid / pijn ontwikkelen aan de buitenzijde van de heup. De spieren die hier aanhechten zie ik als 'de motor van de heup'. Dit zijn de bilspieren die het lichaam stabiliseren boven de heup. De belangrijkste is de gluteus medius. Juist omdat deze spieren zo belangrijk zijn laten we deze ongemoeid bij de voorste benadering. We zijn ook blij dat er geen litteken over de buitenzijde van de heup wordt gemaakt bij de voorste benadering. Dit is waar je op ligt als je op je zij slaapt en een gevoelig litteken daar is niet fijn.
Maar deze spieren kunnen wél last gaan geven bij het verder op gang komen van het lopen na de ingreep. Dit is exact vergelijkbaar met het 'trochanter pijn syndroom' of 'bursitis' dat mensen die nooit aan hun heup geopereerd zijn kunnen ontwikkelen met (veel) wandelen.
De oplossing voor deze fase met last aan de buitenkant van de heup zit 'm in doseren van de intensiteit van het wandelen en (afwisselen met) de fiets of cross-trainer of roeiapparaat.